Natuur als Bondgenoot door Ecoloog Wouter Helmer

“De aarde draait al 4,5 miljard jaar rondjes om de zon. Als haar leeftijd de lengte van uw arm is, bestaat de mens minder dan één haal van een vijl langs uw nagel. Wij lopen hier slechts een paar honderdduizend jaar rond. Altijd in harmonie met de planeet. Echter, ergens in de 18de eeuw, is het idee ontstaan dat de mens geen onderdeel is van de natuur, maar erboven staat. Dat we de wereld naar onze hand kunnen zetten. Inmiddels ervaren we overal op deez aertkloot dat dat een achterhaald wereldbeeld is.”

Stichting Alliance for Nature probeert een verschuiving te creëren in het bewustzijn over de onderlinge relatie tussen mens en natuur. In de hoop de verstandhouding weer in balans te brengen. Er zijn tal van organisaties over de hele wereld die de natuur een warm hart toedragen en erg goed werk doen. In het redden van oerbos, neushoorns, panda’s of … Staan we zelf al op de rode lijst? 

De crux zit ‘m in het collectief bewustzijn dat we gewoon maar één van de vele beestjes zijn die hier rondkruipen. Dat wij het beste aarden, als we het beste voorhebben met de aarde. Iemand die daar werkelijk alles van weet is ecoloog Wouter Helmers, een van de oprichters van Rewilding Europe. Wouter heeft een enorme staat van dienst als natuurbeschermer, is een man met een klinkende visie en bovendien een begenadigd spreker.

Tijdens zijn inspirerende lezing leerde wij hoeveel wij zelf kunnen bijdragen als wij de natuur als bondgenoot meenemen in de beslissingen die wij nemen.  Maar vooral hoe succesvol wij kunnen zijn als wij de natuur de kans geven te herstellen. Door het weghalen van dammen in de grote rivieren of door het management van een gebied in handen van de natuur zelf te geven. Mooie voorbeelden zijn recreatiegebied de Millingerwaard https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/gelderse-poort.